onsdag den 30. november 2011

Orkanen


Søndag den 27. november 2011 havde meteorologerne lovet frisk vind over land og by - faktisk havde de lovet en orkan i anmarch. Det var en mulighed vi ikke kunne lade gå fra os.
Så efter vi havde sagt farvel til en kær fotoven der havde begunstiget os med et besøg i weekenden - skulle det være.
Vi fik lavet en kande kaffe og smurt en madpakke. Tanket lidt ekstra på bilen - man ved jo aldrig :-)

Undervejs til Hirtshals syntes vi nu ikke der umiddelbart var noget der tydede på det voldsomme vejr. Den opfattelse ændrede sig da vi kom ud til kysten. Temmelig frisk vind, og en vind der de næste par timer konstant øgede i styrke. Det kom til at blæse lige ud.
Havet, om man så må sige, kogte over. Metertykke skumbræmmer blæste ind på kysten og over veje og moler.


Jeg skulle absolut helt ned på stranden, hvilket fik til resultat at jeg pludselig stod i en skumbølge der nåede op til midt på lårene. Heldigvis kun skum, så en gennembløder blev det ikke til :-)

En tur ud langs nordvestkajen gav nogle spektakulære øjeblikke. Når der var samlet tilstrækkelig med skum på molens yderside, og der kom et ekstra kraftigt vindstød kom der formeligt bølger af skum væltende ind over molen.
Adskillige biler fik fornøjelsen af en tur gennem skummet - herunder os selv.
Ydermolen og fyret var til tider helt væk i bølgerne og vindens rasen.

Samme mole - blot fra et andet sted på havnen og et andet lys. Lyset og skyerne skiftede utrolig hurtigt - men der var nu også god hjælp at hente hos vinden til det. I øvrigt var det næsten umuligt at stå bare nogenlunde stille med kameraet i hånden, så en del af billederne er taget inde fra bilen.
Men sådan er det når man er mageligt anlagt - og gerne vil passe på det dyrebare fotogrej.Det nordlige havnehovede.


I øvrigt var det ganske spøjs at opleve elementernes rasen, i hvert fald når man er i rimelig sikkerhed. Vi, og andre, skulle selvfølgelig så langt up på nordvestmolen som muligt.
Faktisk gav det minder om vejret for præcist et år siden - det lignede en regulær snestorm, men var en "skumstorm".


Flere bilister skulle absolut ind i skumdyngerne, de blev forvandlet til "skumfiduser". Ganske utilsigtet prøvede vi det samme.
Bilen trængte mildest talt til en grundig afsaltning da vi kom hjem efter turen.

Småjollerne var ved at synke, sådan virkede det, i skummet fra havet.
En oplevelse af de bedre, denne tur.
Ganske vist har jeg i mine yngre dage oplevet vejr der var værre end dette, og det til havs. Selv om det kan virke vildt til havs, ser man jo ikke virkningerne af vejret på helt den samme måde som i land.Alt i alt en givtig eftermiddag, vi fik en på "opleveren".
Jeg kunne bare godt have ønsket mig at vores gode veninde, Fif, havde taget med os nordpå. I stedet valgte hun, efter afskeden, at køre til Torsminde for at tage billeder af orkanen der. Desværre for hende blev det mest til billeder taget fra bilen - men hun nød at kunne ligge vandret i luften, uden at vælte forover. Se hendes billeder HER
I det store hele slap vi for skader efter det voldsomme vejr - først da vi nærmede os hjemmet, hvor der er mere skovbevoksning - begyndte det med stormfældede træer. Lidt nord for byen lå træerne ud over hovedvejen, heldigvis så vi det i tide. Efterfølgende, vi stoppede, ringede vi 114 for at melde om de væltede træer. Det kunne de ikke tage sig af, ring til Falck. Det gjorde vi så - her blev vi på det nærmeste afkrævet alt lige fra navn, adresse, telefonnummer og et kontonummer, hvem skulle de sende regningen til - vi opgav og kørte hjem.
Dagen derpå gik med afsaltning af bil, rensning af fotogrejet med trykluft, vatpinde, rens til objektiverne osv. osv. - men er det sluppet med det, er det også okay :-)

3 kommentarer:

 1. He he... Så fede billeder. Utrolig hvad sådan lidt luft kan lave. Næste gang der byder sig en change så står jeg ved jeres hoveddør og hopper for at komme med. :0)

  Hæ hæ... Så meget har man for at hjælpe med indberetninger. Kan godt forstå mange ikke gidder. Hvad havde de regnet med 'hvem betaler' ja hvem tror de selv?? Den der har væltet træet selvfølgelig... God fornøjelse med opkrævningen og evt. ryggerbreve...!

  SvarSlet
 2. Øj det er nogle vilde billeder.
  Jeg kunne rigtig godt tænke mig at opleve Vesterhavets vrede på nært hold, men på den anden side så tror jeg måske det bliver lidt for nært med mine maximale 85 mm. En rimelig lang tele må være at foretrække.

  SvarSlet
 3. Kære Fif - du fik da buddet :-)
  Men du er til hver en tid velkommen til at stå ved vores hoveddør og, for den sags skyld, også vores bagdør. Så må vi håbe det ikke regner og blæser for meget mens du står der. Men bank dog endelig på, og du bliver lukket ind i varmen :-)
  Vi har ikke hørt mere i den sag - så de har sikkert fundet en anden der var villig til at betale.

  Jesper - du kan roligt tage med næste gang.
  Så vidt jeg husker har du en forlængelsesfaktor på dit kamera. Billederne her er, bort set fra et par enkelte, taget med mit 24-105, så det matcher dit 85 mm jo fint. Telen var faktisk for tung at holde i den vilde blæst.

  SvarSlet