søndag den 12. september 2010

Øl i stride strømmeSå oprandt dagen - dagen hvor det skulle prøves af!
Jeg har aldrig været den store øldrikker, eller kender af det fludium for den sags skyld. Jeg har dog så længe det har været muligt at købe dem, nydt de hundedyre specialøl. Af en eller anden årsag, sikkert nok pga. prisen som ofte har ligget over hvad man kunne få en rimelig god rødvin for, er det aldrig blevet til det store med de købeøl. Hva' pokker, øl er jo kun vand og lidt humle, ikke sandt? Vin er der års forberedelser med. Pleje af stokkene, plukning af druerne, presning og lagring, mao. masser af arbejde forbundet med vin. Helt det samme har jeg nok ikke ment var gældende for øllet - og slet ikke det masseproducerede "sprøjt" der kan købes for en 3-5 kr. flasken.
Øl - Øl og atter Øl! Og Øl er Øl - men jeg skulle blive klogere skulle jeg. Gennem snart flere år har jeg hørt og læst om min lillebroders øl, håndbrygget selvsagt - som det hedder nu om dage. Uden nærmere ølbagtanke var vi en tur på Vestkysten i den spæde forsommer og brormand skulle naturligvis i den anledning også besøges - nu skulle det være, der skal sgu smages på det øl som jeg har hørt så meget om.
Lad det være sagt med det samme - jeg var i den grad solgt. Det håndbryg var lækkerier for både gane, næse og syn. Med den præsentation af håndbrygget øl var der ingen vej uden om. Det måtte jeg også i gang med.
Det var så ulempen ved det besøg. Udgifterne til eget lille bryghus er siden tordnet derudaf, ja nærmest løbet løbsk. Der skal virkeligt drikkes igennem hvis de kroner skal "tjenes" ind igen. Men det skal der ikke og det skal de ikke. Her er det glæden ved eget smagsfuldt håndbrygget øl der tæller, og glæden ved at kunne byde gæster på et glas godt øl.
Læretiden hos min bror er helt sikkert ikke overstået endnu. Men efter vi nu sammen har brygget ca. 100 liter øl, hvoraf noget (desværre) er konsumeret og noget står til gæring og atter andet til lagring/modning var det tid for mig at prøve at stå på egne ben.
Denne gang skulle det ikke være hverken den kulsorte stout eller en Abby Ale.
Det skulle være en herlig IPA (India Ale Pale) og en fransk inspireret Bastogneøl.
Som skrevet - så oprandt dagen hvor jeg skulle stå på egne ben. Og det blev IPA'en der måtte lægge for.