onsdag den 23. november 2011

Øletiketter

Efter at have ledt i måneder for at finde noget egnet papir til øletiketter, lykkedes det endelig.
Dels skulle papiret kunne holde til at blive en kende fugtigt uden at farverne løb ud, altså et spørgsmål om at finde noget papir der kunne klare det krav, samtidig med at der skulle komme et akceptabelt print ud af det.
Dels, og lige så vigtigt var det at finde noget papir der var egnet til at klæbe på flasker. Mangt og meget er forsøgt med en påklæbning. Nogle bruger mælk til at lime etiketten fast med, hvilket er ok - men risikoen for at farverne løber ud er for stor, da det næsten er givet at det er det der sker.

Andre har valgt løsningen med at lime etiketterne fast med eks. limstifter og andre limtyper. Her er så lige problemet med at få limresterne af flaskerne igen. Og jo, flaskerne er til genbrug med der til hørende rengøring og desinficering - et lidt surt job, men det svarer sig da flaskerne, som er halvliters, ikke er helt billige i indkøb.

Efter at have fundet noget papir, selvklæbende og aftagelige, der kunne klare disse krav, var det nu med at begive sig i kast med at "designe" etiketterne. Lige i øjeblikket har jeg kun fire slags øl på flaske, og det er så disse der er lavet "design" til.
Jeg er selv lidt i tvivl om hvilke af de to typer der virker bedst - men hælder nok til den nederste slags. Måske det er pga. dovenskab da jeg med dem kan nøjes med at skifte farven ud på båndet, og selvfølgelig teksten :-)
Nu er der ikke meget i denne verden der er statisk, ej heller etiketters udseende. Skulle man hen ad vejen få andre ideer til en etiket, er det vist bare med at arbejde med nogle udkast.

Det bliver sikkert inden for de nærmeste dage da der i øjeblikket står 2 fyldte gærspande med indhold ( 40-50 L.) og bobler lystigt.
Så en 8-10 dage mere og disse to øltyper, som jeg venter mig en del af, er klar til at komme på fustage og flasker.
Så er det med at tøjle tålmodigheden i en måned eller tre. Øllet bliver kun bedre af at eftermodne. Men efter en måned skulle man gerne kunne vurdere om det bliver til rigtig godt øl - eller en "ommer"

Om øllet står mål med etiketterne - eller om etiketterne står mål med øllet, får være en afgørelse andre må træffe.
Men de der har smagt på noget af øllet - vil ha' mere :-)

Lige den her lille håndfuld står bare og venter på en kær fotoven.
De burde kunne holde sig i årevis - men tror nu ikke det bliver nødvendigt :-)

5 kommentarer:

 1. He he... one down three to go...
  Øj, hvor er det bare klasse +++ øl det her. 1000 tak for prøvesmagning og den lækre gave uhmm...
  Etiketter er jo en svær størrelse for hvad skal de vise, et navn/udseende der nok er mest sigende for produkcenten, skal det være for at man kan komme tilbage og ønske mere af nævnte (hvilke må være svært hvis produktet te'r sig lidt anderledes næste gang) eller skal det være noget der pirre fantasien og øjnene.
  Tjaa jeg ved det ikke men er nok mest tilhænger af at det skal være sjovt for den der laver produktet, for det er jo sjov at lave sine helt egne ting helt fra bunden.
  Så nu mangler du bare en stor ovn og et pusterør til dine hjemmelavede flasker :0)

  SvarSlet
 2. Glad for at du kunne lide mit homemade øl. Jeg er skam også selv ret glad for det - har bare et problem, kan ikke drikke nok af det. Et enkelt glas om ugen batter jo ikke meget i forbruget. Men så er det rart at have naboer og venner der er MEGET villige til at hjælpe :-)
  Efter at have gentaget brygningen af flere af øllene må jeg konstatere at det er næsten umuligt at ramme det samme resultat hver gang, men pyt - når det bare læner sig op ad det foregående med hensyn til smag, farve og procenterne går det alligevel :-)
  Ingen pusteri her - der sætter jeg alligevel grænsen :-)

  SvarSlet
 3. Hej Erik Sørensen,

  Fine etiketter :) Jeg har en ven der selv er igang med brygningen, og som kunne tænke sig nogle etiketter. Så jeg leder efter noget godt papir til formålet. Vil du ud med hvad du har fundet frem til?

  Venlig hilsen Thomas

  SvarSlet
 4. Hej Thomas.

  Der er intet hemmeligt der. Jeg har købt mine etiketter hos Etiketlageret via nettet. De har et righoldigt udvalg af etiketter at vælge mellem. Jeg har valgt at indkøbe 2 slags. Den ene er med seks styk udstandsede etiketter på et A4 ark, den anden type er også A4, men her uden udstandsninger. Det giver en større frihed til at lave etiketterne i den ønskede størrelse og uden at skulle tænke på at holde designet meget nøjagtig inden for det udstandsede område - denne type er bestemt at foretrække da der tit og ofte er en smule afvigelser i trækket på printeren og dermed unøjagtigheder.
  Jeg har som nævnt i indlægget brugt aftagelige etiketter. Man er med disse fri for at bruge skrappe midler for at få gamle etiketter af flaskerne.
  Prisen kan du finde på etiketlagerets side - men mener at det er godt et par hundrede for en æske med 100 A4 ark.

  Håber du kan bruge det til noget Thomas (er det ulrik)?

  Mvh. Erik

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Erik,

   Tusind tak for svar - det kan jeg helt sikkert bruge! Ingen Ulrik her desværre :-/- blot en surfer på gennemrejse :-)

   Venlig hilsen Thomas

   Slet