søndag den 24. oktober 2010

Hvor er det surt

Her med nogle få dage tilbage af oktober måned og silende regn og blæst, er det let at lade tankerne flyve og det indre øje flakke hen over en sommer som nogle siger har været en varm sommer. Jeg må så have været de forkerte steder på de forkerte tidspunkter - det er i hvert fald ikke varmen jeg vil huske sommeren 2010 for.
Det med at være det forkerte sted, på det forkerte tidspunkt holder stadig "vand". Der hvor jeg var torsdag den 21. oktober 2010 faldt denne vinters første sne - 7 cm. blev det til.
Godt at man så har sit billedearkiv og kan lade øje og tanker fare tilbage i tiden.

En skøn forårsdag og sidst i maj måned, og en tur ud langs fjorden mod Als Odde kan kun være en "lise" for sjælen.
Ved Havnø og området der omkring er der smukke farver, dejlige dufte og den rene klare luft.
Rapsmarkerne står i flor, og de danske hvidløg spreder en duft uden lige.


I skovene ved Havnø findes noge af de største forekomster af det danske hvidløg - Ramsløget.


Forekomsterne af ramsløget er så store at folk valfarter til skoven fra nær og fjernt.
I sig selv er den blomsterende plante jo et ganske smukt syn - ikke sandt?

Kendere og ikke mindst nydere af planten forsyner sig med rigelige mængder af bladene. Vi holder os nu heller ikke tilbage for redde os en portion blade. Vi anvender dem hovedsageligt i salaterne til måltiderne. Det findes nu andre muligheder for anvendelse. Jævnfør en god fotovens store interesse for brødbagning - hak bare bladene og kom det i dejen. Skulle efter sigende være et herrebrød.


Udover ramsløgene, som i sig selv berettiger til et besøg, er landskabet som for en stor del er inddæmmet område, dvs. fladt og med en mængde afvandingskanaler også hjemsted for en lang række fugle arter som man på visse tider af året kan komme forholdsvis tæt på.
Og - så sidder man her sidst i oktober og syntes at der lige har været blomstrende rapsmarker og masser af blomstrende ramsløg - men også fyldt med tanker om at der er endog meget lang tid til vi igen skal opleve underet med alt det nye og spirende plante og fugleliv. Der er lige en vinter der skiller os fra den nydelse.
Og i den kommende uge skal der vinterdæk på "Wanna Be"en. Ajj - hvor surt.

4 kommentarer:

 1. Det er meget ondt gjort, det der. :0)
  Jeg mindes bestemt ikke at det har været sommer andet end max ca 2 dage, plejer ellers at være ved stranden og i vandet, men det er kun blevet til at vaske lidt sandkassesand mellem tæerne af i brusebadet...

  Ramsløg, hmmjoo... hvorfor ikke, er de fremme samtidig med skovsyre, ku' være det kunne blive en spændende blanding. "Skovbrød" det lyder sqida hyggeligt.
  Du har vel 'folk' til det grove arbejde, i denne tid. Sådan nogle hjul er jo ikke helt lette. (og slet ikke når nu de er 4-kantede:0)

  SvarSlet
 2. Så'en er jeg bare - ond :-)
  Næh - vi håber så bare på strandvejr her om en 6-8 måneder :-)
  Jeps, det havde jeg folk til. Til den pris som fire vinterfutter til en "Wanna Be" koster - er det med i prisen!

  Skovsyren? - ved ikke rigtigt, men ramsløgene er ca. sidst i maj - først i juni. Skal jeg samle en sæk fuld til dig, når den tid kommer?

  SvarSlet
 3. Joo tak. Een sæk er vel det mindste. :0)

  Tænker de også kunne indgå i noget kryddersalt

  SvarSlet
 4. Jeg samler en sækfuld til dig kære ven.
  Ska' det være en stor eller lille sæk?
  Salt? - tjae, hvorfor ikke! Man kan da få hvidløgssalt, så hvorfor ikke ramsløgssalt :-)

  SvarSlet